Strandpsycholoog

Werkwijze

Veel mensen komen in hun leven obstakels tegen. Bij de strandpsycholoog ligt de nadruk in behandeling altijd op een flexibelere houding creëren tegen over deze obstakels, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen en kunt doen wat voor jou echt belangrijk is. 

In plaats van enkel te vertrouwen op een diagnose, stemt de strandpsycholoog de behandeling zorgvuldig af op jouw behoeften. Deze aanpak combineert natuur, beweging en psychologie. Waarbij de gesprekken altijd buiten plaatsvinden, behalve bij weeralarmen.


Het zijn in de natuur geeft ruimte, stimuleert creatief denken en helpt je meer in het hier en nu te zijn. Met wandelen in de buitenlucht zet je daadwerkelijk de eerste stap tot verandering!

Acceptance and commitment therapie (ACT)

ACT is een bewezen effectieve behandelmethode om te leren anders omgaan met de moeilijke gevoelens en gedachten in het leven. De strandsycholoog maakt veel gebruik van ACT. De insteek van deze behandeling is dat deze moeilijke gevoelens en gedachten bij het leven horen. En dat het strijden tegen deze gevoelens vaak leidt tot nog meer problemen. Samen gaan we opzoek naar hoe jij, ondanks deze vervelende gevoelens en gedachten, toch kan doen waar jij gelukkig van wordt en wat voor jou belangrijk is.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie richt zich op hoe gedachten het gevoelsleven en gedrag beïnvloeden. Mensen die gebeurtenissen vaak negatief benaderen, ervaren doorgaans meer angst, somberheid en irritatie, wat resulteert in negatieve gedragingen. CGT onderzoekt of dit negatieve denkpatroon juist is en helpt bij het vinden van meer helpende manieren van denken en gedragen.

Schematherapie

Schematherapie richt zich op al lang bestaande, onbewuste patronen van denken, voelen en gedrag. Deze patronen ontwikkelen zich vroeg in het leven, vaak in de kindertijd en kunnen in het dagelijks leven nog steeds voor problemen veroorzaken.


Schematherapie richt zich op het herkennen en doorbreken van deze patronen, zodat je leert op een andere manier om te gaan met gedachten, gevoelens en ook gedrag.

EMDR

Het is heel normaal om stresssymptomen te ervaren of meer emotioneel te zijn na een ingrijpende gebeurtenis. Dit past bij een normale verwerking. Als de effecten van zo'n gebeurtenis aanhouden, kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Je loopt dan vast in de verwerking van de gebeurtenis en je kan bijvoorbeeld merken dat je je anders voelt, denkt, gedraagt en reageert op je omgeving. Ook kan het zijn dat mensen om jou heen dit opmerken.

Wanneer dit het geval is kunnen we gezamenlijk besluiten Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) in te zetten.

Share by: